powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Τί απαντά το ΥΠΕΞ σε δημοσιεύματα ότι δέχεται σε έγγραφα την ονομασία "Μακεδονία"

Σύμφωνα με  δημοσίευμα, οι ελληνικές υπηρεσίες αποδέχονται ήδη από το 1995 έγγραφα από τα Σκόπια με την σφραγίδα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"
Ως "αντεθνική, κακόγουστη και παραπλανητική φάρσα εθνικιστικού παραληρήματος" χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημερινό δημοσίευμα της Εφημ.   Παραπολιτικά σχετικά με την ΠΓΔΜ. (@sn βέβαια και η εφημερίδα Μακεδονία δημοσίευσε στις  9-3-16 σχετικό άρθρο εδώ )

 Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Κούτρας, μόνο ως τέτοια φάρσα "μπορεί να εκλάβει κανείς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά σχετικά με την ΠΓΔΜ, το οποίο αναφέρεται σε μια πρακτική διεκπεραίωσης εγγράφων που εφαρμόζεται απαρεγκλίτως από το 1995 με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας".
"Τελικά, σε κάθε εποχή υπάρχουν οι υπονομευτές που προσπαθούν να ρίξουν τα τείχη από μέσα", κατέληξε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές υπηρεσίες αποδέχονται ήδη από το 1995 έγγραφα από τα Σκόπια με την σφραγίδα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και δεν τα επιστρέφουν, επιθέτοντας απλά ελληνική σφραγίδα "Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ".
Όπως γράφει η εφημερίδα, το θέμα έφθασε μέχρι τη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Καράογλου ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παραδώσει "γη και ύδωρ" και αποδέχεται τις προκλήσεις των Σκοπίων χωρίς καμιά αντίδραση.
Σε έγγραφο όμως του υπουργείου Εξωτερικών, που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι σε συνέχεια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που είχαν υπογράψει το 1995 στη Νέα Υόρκη επί κυβέρνησης Σημίτη, ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Βέτσκο Τσερβενκόφσκι, υπεγράφη έναν μήνα αργότερα από τις δυο πλευρές και μνημόνιο περί "πρακτικών μέτρων".
Σε αυτό το μνημόνιο ρυθμίστηκε και η αποδοχή της επίσημης αλληλογραφίας μεταξύ των δυο χωρών.
Κύκλοι της ΝΔ, προσθέτει το δημοσίευμα, διαβεβαίωναν ότι θα δώσουν συνέχεια στο όλο ζήτημα με νέο γύρο ερωτήσεων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο